Stroomplan: 3 tot 4 uur zonder stroom

Er is nog veel onduidelijkheid rond het afkoppelingsplan van de federale regering dat moet ingaan wanneer een stroomtekort in ons land dreigt. Door de problemen aan de kernreactoren van Doel en Tihange dreigt ons land in de winter op bepaalde momenten zonder stroom te vallen. Om dat tekort op te vangen, wil de regering bepaalde (landelijke) delen tijdelijk zonder stroom zetten. Welke gemeenten in het afkoppelingsplan voorkomen, is echter nog niet duidelijk. Tot groot ongenoegen van de steden en gemeenten.

Het afkoppelingsplan zal in werking treden als de elektriciteitsproductie niet meer volstaat om aan de vraag te voldoen en alle andere besparingsmaatregelen hebben gefaald. Landelijke gemeenten, of delen daarvan, kunnen dan enkele uren per dag van het stroomnet worden gekoppeld, zodat niemand er nog elektriciteit kan verbruiken.

Hoewel de regering offcieel pas in september communiceert over het afkoppelingsplan, sijpelen de contouren van het plan wel door. De stroomonderbrekingen zullen wellicht plaatsvinden tussen 17 uur en 21 uur en dat drie tot vier uur lang. Netbeheerder Elia heeft een lijst gemaakt met 6 groepen, met daarin gemeenten uit de verschillende provincies. Afhankelijk van hoe groot het tekort is, kan Elia dan één of meerdere groepen afsluiten van het net.

Dat de federale overheid wel al beschikt over een kaart van de zones, maar die informatie nog niet doorgespeeld heeft aan alle betrokken gemeenten, leidt tot kritiek. "Als we niet weten waar we aan toe zijn, kunnen we ons niet voorbereiden op een black-out", zo klinkt het.