"Vraag en aanbod energie in evenwicht"

Electrabel zegt dat het nog geen bijkomende maatregelen moet nemen om het evenwicht tussen vraag en aanbod voor de klanten te verzekeren. Donderdag raakte bekend dat kernreactor Doel 4 nog zeker tot eind dit jaar stil ligt. Voorlopig levert dat volgens het energiebedrijf geen problemen op om de klanten van stroom te voorzien.

"Indien nodig, zullen we maatregelen nemen. We zullen dan afwegen of we elektriciteit importeren, of gascentrales heropstarten of aan onze grootverbruikers vragen om een deel van de leveringen uit te schakelen", zegt woordvoerster Geetha Keyaert.

Enkele van die maatregelen werden trouwens vorige week al even genomen, toen kernreactor Doel 4 plots uitviel. Maar momenteel is er een evenwicht tussen vraag en aanbod. "Het weer is redelijk zacht en het is nog vakantie, dus de vraag ligt lager", illustreert de woordvoerster. Doel 3 en 4 en Tihange 2 liggen momenteel stil. Eind deze maand zou ook reactor Tihange 1 uit gebruik genomen worden wegens een gepland onderhoud.

Opmerkelijk: ondanks de onvoorziene lagere productiecapaciteit houdt Electrabel voorlopig vast aan dat onderhoud. "Dat zou normaal doorgaan", zegt Keyaert. Hoe groot de economische schade voor het bedrijf is, blijft vooralsnog koffiedik kijken. Electrabel beklemtoont dat de prioriteit nu ligt bij het herstellen van de schade. "Het is nog te vroeg om te weten hoe groot de schade is", aldus de woordvoerster.