Groen en sp.a eisen cijfers van Bourgeois

Vlaams-minister president Geert Bourgeois (NV-A) heeft de oppositie niet kunnen geruststellen met zijn verhaal. Hij verzekerde dat er met de nodige transparantie gehandeld zal worden en benadrukte dat de regering 1,5 miljard euro moet besparen, geen 8 miljard euro.

De oppositiepartijen reageerden vol onbegrip op de uitleg van Bourgeois. "Niemand vraagt dat u met een gedetailleerde begroting komt, maar zeg ons binnen welk budgettair kader uw ministers nu besparingen aan het zoeken zijn", sneerde Groen-fractievoorzitter Björn Rzoska. Zijn partijvoorzitter Wouter Van Besien gooide Bourgeois' stelling dat hij over een stevige parlementaire reflex beschikt terug in diens gezicht. "Een parlementaire reflex zou pas zijn dat u op onze vragen antwoordt."

Voor sp.a nam ex-minister Ingrid Lieten als eerste het woord. "Ik ga ervan uit dat er geen regeerverklaring is onderhandeld zonder cijfers. Geef ons de tabel, zodat we een aantal ongerustheden kunnen wegnemen." Volgens haar zijn het de gezinnen met kinderen die de rekening van de besparingen zullen betalen.