Openbaar vervoer steeds populairder

Het gebruik van metro, tram en bus is in België tussen 2000 en 2012 meer dan verdubbeld. Dat is de sterkste toename van de landen van de Europese Unie. Dat heeft de internationale organisatie UITP (Union Internationale des Transports Publics) bekend gemaakt.

Zowel het aantal reizigers bij De Lijn, de Waalse tegenhanger TEC en de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB steeg het aantal reizigers. Maar vooral De Lijn kende een spectaculaire groei. De cijfers wijzen onder meer op een toename van de stedelijke bevolking en op de uitbouw van de infrastructuur, verduidelijkt UITP.

Ook in de hele Europese Unie steeg het aantal gebruikers van het openbaar vervoer in de periode 2000-2012, behalve in 2009, het jaar waarin de economische crisis de gezinnen het hardst trof. Toen daalde het aantal reizigers lichtjes,  maar in 2012 lag het gebruik van het openbaar vervoer alweer hoger dan voor de crisis. Dat jaar waren metro, tram en bus in de EU goed voor zowat 49,5 miljard ritten (gemiddeld 132 ritten per inwoner in de steden), tegen 45,6 miljard in 2000.

Als de cijfers per lidstaat bekeken worden, steeg de vraag het sterkst in België, gevolgd door het groothertogdom Luxemburg, Frankrijk, Oostenrijk en Zweden. Gemiddeld steeg het aantal gebruikers in Europa met acht procent.