Meer dan 40.000 gauwdieven in 2013

In 2013 zijn er in ons land 40.416 gauwdiefstallen geregistreerd. Een erg hoog aantal, zegt de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken en dat aantal kan nog hoger liggen, omdat niet iedereen aangifte doet van de diefstal. In de jaren 2000 werden er slechts 27.585 feiten van zakkenrollerij geregistreerd.

Gauwdieven gaan vaak professioneel te werk. Ze zoeken plaatsen waar ze makkelijk toegang tot hebben en waar er veel potentiële doelwitten aanwezig zijn. Drukke plaatsen zoals het openbaar vervoer, zijn geliefde plaatsen voor pickpockets. Tussen 10 uur ’s morgens en 19 uur ’s avonds en tijdens weekendnachten worden de meeste diefstallen gepleegd. De stad Brussel krijgt de meeste aangiftes over gauwdiefstal. Daar werden in 2013 maar liefst 8892 gauwdiefstallen gepleegd.

De overheidsdienst Binnenlandse zaken wil daarom een preventiecampagne lanceren, samen met de onder andere NMBS en De Lijn. De campagne raadt reizigers van trein, tram en bus aan om alert te blijven en voorzorgen te nemen. Zo kan je persoonlijke spullen en documenten beter thuislaten als je ze niet meteen nodig hebt en geen waardevolle spullen in je achterste broekzakken steken. Later dit jaar volgt er ook nog een sensibiliseringsactie met de lokale politiediensten