600 extra jobs bij Brussels Airport

Het is een topjaar voor de luchthaven van Zaventem. In de eerste maanden zijn er al 12 miljoen passagiers gepasseerd. Dat zijn er gemiddeld 6.000 per dag meer dan vorig jaar. Meer reizigers betekent ook meer werk. Volgens specialisten zorgt die spectaculaire groei voor 600 nieuwe jobs. Het zijn vooral Ryanair en andere lagekostenmaatschappijen die een pak meer reizigers aantrekken.

Van januari tot en met juli ontving de nationale luchthaven 12,2 miljoen passagiers. "Het ziet er stilaan naar uit dat we voor het eerst in 14 jaar zullen afklokken op 20 miljoen passagiers of meer", zegt woordvoerster Nathalie Van Impe. Dat zou een toename met 900.000 passagiers betekenen tegenover vorig jaar, wat volgens transporteconoom Eddy Van de Voorde zeker 600 banen oplevert.

De aanzet van de spectaculaire groei was de komst van lagekostenmaatschappij Ryanair eind februari. De Ieren ontketenden een prijzenoorlog, het aanbod op de luchthaven breidde uit en een nieuwe lading klanten ontdekte Brussels Airport, schrijven de kranten.

Volgens een studie van het Centre for Aviation (CAPA) blijkt overigens dat vier op de tien vliegtickets in België tegen lowcosttarieven worden aangeboden. In 2011 was dat nog maar een kwart.