Doel 4 nog een extra maand stilgelegd

De reactor Doel 4 is na het lekken van de smeerolie effectief beschadigd geraakt en ligt voorlopig een extra maand stil, omdat verdere schade-evaluatie nodig is. 

"Men is vorige week begonnen met het openen van de turbine, en er is daarbij intussen eerste schade vastgesteld", zegt Electrabel-woordvoerder Geetha Keyaert. "Voor het ogenblik kunnen we niet preciezer zijn over wat die schade is, aangezien we nog niet alle informatie hebben." Momenteel werkt een team van 110 tot 160 personen in twee shiften per dag om de turbine van 1.039 MW te demonteren en om verdere problemen vast te stellen.

Intussen is het voor Electrabel wel al duidelijk geworden dat de eerder vooropgestelde heropstart op 18 augustus niet meer haalbaar is. "We zijn verplicht om de markt over de onbeschikbaarheid te informeren. Voorlopig hebben we 15 september vooropgesteld als nieuwe datum, al kan die datum nog naar voren of achteren worden opgeschoven", aldus Keyaert nog.

Op dinsdag 5 augustus viel Doel 4 stil nadat één of meerdere personen bewust 65.000 liter smeerolie van de turbine hebben laten weglopen naar een ondergronds reservoir. Door het wegvallen van de olie raakte de turbine oververhit en viel de reactor automatisch uit. Het parket van Dendermonde en de nucleaire regulator FANC onderzoeken of er sprake is van kwaad opzet. Er zijn in de Belgische kerncentrales na het incident extra toezichtsmaatregelen van kracht.