Arbeiders houden elkaar in de gaten

In de kerncentrales van Doel en Tihange moeten de werknemers voortaan per twee zijn om bij bepaalde technische installaties te komen. Het gaat om één van de verhoogde veiligheidsmaatregelen, nadat iemand vorige week een olietank heeft laten leeglopen in de kerncentrale van Doel.

 “Concreet mag je nu pas in de buurt van technische installaties komen als er iemand anders bij is”, vertelt Marc Roedolf van de socialistische vakbond ACOD. Het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) bevestigt het zogenaamde ‘four eyes’-principe, dat op bepaalde locaties standaard van toepassing is.

60 mensen in machinezaal

Volgens vakbondsafgevaardigde Roedolf zijn er tot het moment waarop de olietank is leeggelopen, een zestigtal mensen in de bewuste machinezaal geweest. “Ik vermoed dat men in de eerste instantie aan deze mensen gaat vragen waar ze juist geweest zijn en welke zaken ze eventueel hebben opgemerkt”, vertelt hij.

Bij het parket van Dendermonde, dat de zaak verder onderzoekt, wil men geen commentaar kwijt over het lopende onderzoek.