Opnieuw noodweer op komst

Het is vandaag bang afwachten voor heel wat regio’s in Vlaanderen, nu er opnieuw noodweer over ons land trekt. Er worden felle regenbuien verwacht, plaatselijk met onweer, rukwinden en zelfs hagel. Vooral vanaf de middag wordt het ergste verwacht. Het KMI waarschuwt voor wateroverlast in heel Vlaanderen.

En dat terwijl heel wat regio’s de schade nog aan het opmeten zijn van vorige stormen en overstromingen. Eergisteren nog werd Vlaams-Brabant getroffen door watersnood  en ook in Limburg kregen bepaalde steden de volle lading. In de provincie Luxemburg vormde er zich zelfs even een tornado of een sterke windhoos, met heel wat materiële schade tot gevolg.

VTM-weervrouw Jill Peeters zegt dat het moeilijk te voorspellen is waar zo’n extreem weer zal toeslaan. “We zien wel dat er instabiliteit heerst en dat er felle regen en wind zit aan te komen, maar waar exact, dat kan niemand zeggen.”

De opeenvolging van stormen en noodweer van de laatste tijd doet vermoeden dat er nu extremere weersomstandigheden zijn dan vroeger. “Extreem weer is van alle tijden. Een Duitse studie toont wel dat er daar een stijging is van 20 procent in de voorbije zestig jaar. Voor ons land worden zulke cijfers niet bijgehouden.”