11.861 starters voor natte dodentocht

In Bornem zijn vrijdagavond om 21 uur 11.861 dapperen begonnen aan de 100 kilometer lange Dodentocht. Daarmee is het deelnemersrecord van vorig jaar ondanks het voorspelde regenweer verbroken, zo laat de organisatie weten.

Geen race

Het parcours doorheen de regio Klein-Brabant en stukjes van Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen moet binnen de 24 uur gewandeld of gelopen worden, maar het evenement is nog steeds uitdrukkelijk geen wedstrijd.

De stappers trekken in de loop van de avond en nacht gewoontegetrouw vanuit Bornem langs Puurs, Londerzeel, Merchtem, Buggenhout en Sint-Amands tot ze in de loop van zaterdag opnieuw in Bornem arriveren. De eersten, die de tocht volledig lopen, worden rond 7 uur verwacht. De controleposten onderweg en ook aan de finish openen op vaste tijdstippen en dus niet zodra de eerste lopers er aankomen. Op die manier wil de organisatie benadrukken dat de Dodentocht geen wedstrijd is en tegelijkertijd voorkomen dat sommige deelnemers zich zouden vergalopperen op zoek naar een toptijd.

 

Warm eten

Bij de controleposten treffen de deelnemers overigens ook bevoorrading aan, met halfweg zelfs de mogelijkheid tot een warme maaltijd, en indien nodig hulpposten van het Rode Kruis.