"België is goed voorbereid op Ebola"

Bob Colebunders, professor van het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen spreekt in de studio van VTM NIEUWS over de dreiging van het Ebola-virus. “België is goed voorbereid op een mogelijke Ebola-besmetting in ons land.”

“De oproep van de Wereldgezondheidsorganisatie is vooral een oproep naar internationale solidariteit. De internationale gemeenschap moet deze landen helpen, want alleen kunnen ze het niet aan. In de landen waar Ebola is uitgebroken is er dus duidelijk een noodsituatie, maar bij ons is die noodsituatie er nu niet.”

“Mogelijk dat ziekte in België toekomt” “Men geraakt besmet als men in contact komt met lichaamsvochten van iemand die ziek. Als iemand bijvoorbeeld heeft overgegeven of bloed heeft opgehoest en hiermee in contact kom. In 80 tot 90 % van de gevallen is men dan zelf besmet."

“In België moeten we geen schrik hebben. België is goed voorbereid. De luchthaven heeft maatregelen genomen, de ziekenhuizen zijn goed voorbereid,… Het is wel mogelijk dat hier iemand toekomt met de ziekte, maar ook daar is iedereen goed op voorbereid. De artsen kunnen de diagnose snel stellen en weten wat te doen. Een eventuele besmette persoon zal snel gedetecteerd en geïsoleerd worden, zodat de besmetting zich niet kan verspreiden.”