Gevangenis vergeet man vrij te laten

De gevangenis Jamioulx bij Charleroi vergat twee maanden lang een gedetineerde vrij te laten. De gedetineerde in kwestie werd op 16 juni voorwaardelijk vrijgesproken door de raadkamer van Charleroi. Maar de gevangenis liet hem pas gisteren vrij na twee maanden onnodige voorhechtenis. Volgens de advocaat van de man gaat het om een administratieve fout.

De gedetineerde werd een paar maanden geleden aangehouden voor drugsfeiten. Op 16 juni liet de raadkamer hem vrij, nadat hij doorverwezen was naar de correctionele rechtbank. Het gevangenispersoneel moet de beslissing van de raadkamer niet goed begrepen hebben, want ze lieten hem diezelfde dag niet vrij. Pas na twee maanden begon de man zich zorgen te maken over de lange procedure over zijn vrijlating. Daarom veranderde hij van advocaat. Toen die contact opnam met het gerechtsgebouw in Charleroi, ontdekte hij dat zijn cliënt eigenlijk twee maanden weer op vrije voeten moest zijn.

De advocaat overweegt een procedure tegen de Belgische staat om zo een schadevergoeding los te weken voor iedere dag dat zijn cliënt onnodig vast zat.