Belg betaalt weer meeste belastingen

'Tax Liberation Day', de dag dat een werknemer niet langer belastingen betaalt en dus voor eigen rekening begint te werken, valt dit jaar voor de Belgen op woensdag 6 augustus. België is daarmee opnieuw de EU-lidstaat met het hoogste belastingtarief, zo stelt het auditkantoor Ernst & Young dinsdag.

"Belgische werknemers worden niet alleen nog steeds het zwaarst belast in Europa, maar de doorsnee werknemer werkt nu drie dagen langer dan vijf jaar geleden om de staat te betalen", zo staat in een persbericht van Ernst & Young.  "Wat nettoloon betreft, nemen de hooggekwalificeerde en productieve Belgische werknemers in de EU de achtste plaats in, maar door de belastingen zijn ze in Europa de duurste arbeidskrachten", verklaart James Rogers van het Institut économique Molinari (IEM) uit Parijs, coauteur van de studie. "Als werkgevers wegtrekken uit België, dan doen ze dan niet omdat de arbeidskrachten te duur zijn, maar omdat de belastingen en sociale bijdragen de hoogste zijn in Europa."

Cyprus is het EU-land dat dit jaar als eerste "Tax Liberation Day" kon vieren, op 21 maart. Ruim een maand later, op 28 april, volgden Ierland en Malta. Net voor rode lantaarn België staan Oostenrijk (25 juli) en Frankrijk (28 juli).

Het onderzoek naar 'Tax Liberation Day' is volgens het auditkantoor "de enige studie die de hele EU beslaat en een consistente methodologie gebruikt om te berekenen hoe lang Europeanen moeten werken voordat ze hun inkomen kunnen houden en niet langer aan de staat moeten betalen".