Steeds minder schijnhuwelijken

Een huwelijk aangaan om aan een verblijfsvergunning te raken, is door een strengere wet minder populair geworden in ons land. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft vorig jaar 7.300 huwelijken stopgezet omdat een van de partners alleen wilde trouwen om een verblijfsvergunning te krijgen. Dat aantal ligt een kwart lager dan een jaar eerder. Dat schrijven het Nieuwsblad en De Standaard op dinsdag.

 "Dit is hoopgevend. De achterpoortjes gaan dicht, het actieplan lijkt te werken", zegt Maggie De Block, ontslagnemend staatssecretaris voor Asiel en Migratie (Open Vld). Sinds 2004 was het aantal verdachte huwelijken in België sterk toegenomen. Vooral Marokkanen proberen het met een schijnhuwelijk: zij staan op kop met meer dan een kwart van alle verdachte huwelijken. Daarna volgen Algerijnen en Turken. 

Door een nieuwe wet van vorig jaar is het aantal schijnhuwelijken fors gedaald. Van 9.064 in 2012 naar 7.278 vorig jaar. De sterkste daling in tien jaar tijd. "Dankzij die wet kan een overtreder drie jaar cel krijgen in plaats van drie maanden. Ook de boete is opgetrokken, van 600 naar 3.000 euro", zegt de Dienst Vreemdelingenzaken. "Nog belangrijk: de rechter kan het huwelijk zelf ongeldig verklaren. Dat kon daarvoor niet. Hij kan de persoon in kwestie ook het land uitzetten."