Antwerpen wil pak verkeerslichten weg

De stad Antwerpen wil komaf maken met overbodige verkeerslichten. Het heeft het plan om aan veertig kruispunten de lichten te laten weghalen om zo het verkeer vlotter te laten rijden en om het veiliger te maken. Aan twaalf kruispunten is het zeker dat de lichten tegen september zullen verdwijnen. De rest wordt nog onderzocht. Vooral in de binnenstad en de zone 30 zal de stad de lichten verwijderen.

“Heel wat verkeerslichten zijn overbodig omdat ze een averechts effect hebben”, vertelt schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA). “Op een aantal plaatsen is het verkeer een pak minder druk geworden, waardoor automobilisten er stil staan terwijl er geen verkeer is. We hebben vastgesteld dat die lichten vaker worden genegeerd, omdat de bestuurders het gevoel hebben dat ze er voor niets staan te wachten.

“En dat komt de verkeersveiligheid natuurlijk niet ten goede. Uit de ongevallencijfers van de politie blijkt trouwens dat die kruispunten relatief onveilig zijn.”

Proefproject

De 25 verkeerslichten in de binnenstad die nu zullen worden uitgeschakeld of worden verwijderd, maken deel uit van een proefproject. Het stadsbestuur hoopt er tegen het einde van dit jaar mee te kunnen starten. “De stadsdiensten en de politie zullen dan te voet nagaan wat de gevolgen zijn. Als het een positief effect heeft, worden de verkeerslichten mogelijk definitief verwijderd.”

"Hopelijk volgt de rest"

Mobiliteitsorganisatie Touring is alvast tevreden met het initiatief. “Wij dringen hier al jaren op aan”, vertelt woordvoerder Danny Smagghe. “Antwerpen is alvast de eerste, hopelijk volgen er nog gemeenten.”