Gevaarlijk! Medicatie achter het stuur

De Belg slikt dubbel zoveel pillen achter het stuur als de gemiddelde Europeaan. Dat blijkt uit een Europees onderzoek waarover de kranten van Mediahuis schrijven. “Alarmerend”, vindt een Gentse toxicoloog. “Want pillen in combinatie met alcohol maakt het risico op een dodelijk ongeval zeven keer zo groot.

Concreet gaat het om drie procent van de Belgen, die na het innemen van (rijgevaarlijke) medicatie nog achter het stuur kruipen. In heel Europa ligt dat percentage rond de 1,4 procent. “En dan zijn in het onderzoek antidepressiva en antipsychotica nog niet eens opgenomen”, vertelt toxicoloog Alain Verstraete van de UGent. “Het werkelijke aandeel gebruikers van rijgevaarlijke geneesmiddelen ligt dus veel hoger. Ik schat zo’n negen procent van de Belgen.”

Stickersysteem

Verstraete pleit voor waarschuwende stickers op de verpakking van medicijnen die het rijgedrag beïnvloeden. In Frankrijk en Nederland werken ze al met een soort kleurensysteem. Elk medicijn in de apotheek heeft een sticker die met kleurcodes de mate van het risico aangeeft.

Maar de apotheekbond APB vindt zo’n stickersysteem in ons land overbodig. “Het is niet wettelijk verplicht en er is al een bijsluiter”, klinkt het.