Ook straten blank in Vlaams-Brabant

De hevige regen van gisteravond heeft op verschillende plaatsen in Vlaams-Brabant en Limburg voor zware wateroverlast gezorgd. De brandweerkorpsen van Aarschot, Diest, Tienen, Landen en Leuven kregen in totaal meer dan 200 oproepen voor ondergelopen kelders. Op vele plaatsen moesten de wegen een tijdlang afgesloten worden voor alle verkeer. Bovenstaande beelden zijn gemaakt in Boutersem (bij Tienen) en Zepperen (bij Sint-Truiden).

Ook in Glabbeek liepen veertig kelders onder water en werd het gemeentelijk rampenplan enkele uren afgekondigd. Het treinverkeer tussen Vertrijk en Tienen werd stilgelegd omdat weggespoeld zand de spoorwegberm onstabiel maakte. Dat probleem is intussen van de baan.

In Tielt-Winge liepen ook de kelders van een woonzorgcentrum onder water. Ook diverse belangrijke verbindingswegen zoals de gewestweg tussen Aarschot en het 'Gouden Kruispunt' en de Leuvensesteenweg werden afgesloten.

Ook Limburg getroffen

Het noodweer trof ook de provincie Limburg. De hulpcentrale in Hasselt kreeg op anderhalf uur tijd ruim 200 oproepen voor wateroverlast. De oproepen kwamen vooral uit Maaseik, Bree, Bocholt, Borgloon en Hasselt. Het ging allemaal om ondergelopen straten en kelders. In Hechtel Eksel is een scoutsgroep geëvacueerd. De 250 kinderen zijn ondergebracht in een ontmoetingscentrum in Neerpelt, zegt burgemeester Raf Drieskens. De scoutsgroep had het tentenkamp al voor het grootste deel afgebroken, omdat ze vandaag sowieso naar huis gingen.