Rechter: "Fortis heeft beleggers misleid"

Fortis, het huidige Ageas, heeft in 2008 beleggers misleidend en onvolledig geïnformeerd, zodat aandeelhouders recht hebben op schadevergoeding. Dat heeft het gerechtshof in Amsterdam geoordeeld in een procedure die de belangenorganisatie FortisEffect en enkele voormalige aandeelhouders tegen Fortis en de Nederlandse staat hadden aangespannen.

Hoeveel schadevergoeding Fortis aan de aandeelhouders verschuldigd is, zal in een aparte procedure worden beoordeeld. Volgens het hof heeft Fortis beleggers misleid door na de eerste reddingsoperatie in de media te berichten dat Fortis er "financieel sterker voorstond dan ooit".

Misleidend signaal

"Hierdoor heeft Fortis, dat wist dat die informatie onjuist was, aan de markt een misleidend signaal afgegeven en beleggers op het verkeerde been gezet. Deze beleggers hebben - mogelijk - naar aanleiding van de gewraakte mededelingen besloten aandelen Fortis te kopen of deze te behouden. Zij kunnen daardoor schade hebben geleden. Fortis is voor die schade aansprakelijk", zo oordeelde het hof.

Fortis kwam in september 2008 in moeilijkheden, nadat een internationaal consortium bestaande uit Fortis, Royal Bank of Scotland en Banco Santander de Nederlandse bank ABN AMRO had overgenomen. De bank moest door de Belgische en Nederlandse overheden gered worden.