Leuvense studenten bouwen zelf drone

Drie studenten van de KU Leuven kregen voor hun masterproef de opdracht om zelf een drone te bouwen. Daarin zijn ze met glans geslaagd. Hun onbemand vliegtuigje kan een pakketje oppikken en dit 30 kilometer verder afleveren. "Het is niet de eerste drone die pakketten kan afleveren, maar dit vliegtuigje heeft een aantal markante verbeteringen tegenover oudere modellen", zo zegt de universiteit.

“De eerste drones werden gebouwd naar het model van een helikopter. Dat geeft veel precisie, maar is niet geschikt om snel lange afstanden mee af te leggen. Het kost gewoon te veel energie,” zegt masterstudent burgerlijk ingenieur Cyriel Notteboom. “Wij hebben de hoge snelheid van een vliegtuig gecombineerd met de opstijg- en landingscapaciteiten van een helikopter.”

Daarmee heeft het trio enkele opmerkelijke verbeteringen aangebracht. Als ze er nu nog in slagen dat het toestel zich aanpast aan de weersomstandigheden, kan de drone bijvoorbeeld rechtstreeks pizza op je tuintafel leveren. Al moet dat dan wel wettelijk toegelaten zijn om drones in te zetten.