“Staatsgeld voor luchtvaart kan niet”

De burgerbeweging Pas question heeft bij de Europese Commissie een klacht ingediend tegen de 19 miljoen euro die de Belgische staat gedurende drie jaar (2014, 2015, 2016) jaarlijks toekent aan drie Belgische luchtvaartmaatschappijen die op Brussels Airport vliegen. Dat schrijft l'Echo.

Brussels Airlines kan rekenen op 15 miljoen euro, Thomas Cook en Jetairfly verdelen de resterende 4 miljoen. Het geld wordt via Brussels Airport toegekend. Met de steun wou de regering de luchtvaartmaatschappijen helpen om hun operationele kosten te doen dalen. Pas question stelt dat de steun in strijd is met de Europese regels rond staatssteun. De burgerbeweging stuurde daarom een document naar de eurocommissarissen Joaquin Almunia (Mededinging) en Siim Kallas (Transport). Pas Question hekelt onder meer de steun aan Jetairfly en Thomas Cook, omdat het om twee winstgevende bedrijven gaat die bovendien het meest de Brusselse geluidsnormen schenden en hiervoor de meeste boetes krijgen.

Pas Question is een organisatie die protesteert tegen het zogenaamde plan Wathelet, het spreidingsplan voor de luchthaven waardoor er meer vliegtuigen over de hoofdstad vliegen.