Gehandicapte vrouw eist opvang

Een gehandicapte vrouw die maar geen plaats vindt in een aangepaste instelling, dagvaardt het Vlaams agentschap voor personen met een handicap. Ze probeert de overheid zo te verplichten haar een plaats te geven waar ze haar goed kunnen verzorgen, want over twee weken staat ze op straat.

Christiane Jonckheere is 65 en heeft een zware motorische beperking door een auto-immuunziekte. Ze wacht al jaren op aangepaste zorg. In 2013 kreeg de vrouw een prioritair dossier, waardoor ze sneller een plaats zou moeten krijgen. Maar in Vlaams-Brabant alleen al hebben er 141 mensen een prioritair dossier, waardoor voor Christiane nog geen opvang gevonden kon worden. Sindsdien verbleef ze in een revalidatiecentrum, een ziekenhuis en een rusthuis, waar ze momenteel nog verblijft. Begin juni kreeg Christiane te horen dat ze over twee weken onverbiddelijk uit het rusthuis gezet wordt. Omdat er voor Christiane nog geen oplossing gevonden werd, besloot ze om naar de rechtbank te trekken met haar eis op opvang. Het is haar laatste hulpmiddel, zegt Marc Van Gestel van de vzw Opvang Tekort. “Het VAPH moet haar situatie als een noodsituatie erkennen of de nodige middelen garanderen zodat ze kan opgenomen worden in een aangepaste instelling”, klinkt het.

Het VAPH zelf zegt dat ze alles in hun mogelijkheid deden om Christiane aan een opvangplaats te helpen. “Wij kunnen zorginstellingen niet verplichten haar op te nemen”.

Het is al de tweede keer dat het VAPH voor de rechter wordt gedaagd door iemand die opvang zoekt. In mei dwong de rechtbank van Dendermonde het VAPH nog om een vrouw met een mentale handicap een opvangplaats te geven.  

De uitspraak in deze zaak wordt verwacht op 31 juli.