Parlement geeft Bourgeois I zegen

Het regeerakkoord van de regering Bourgeois I is vanmiddag goedgekeurd door het Vlaams parlement. Van de 118 parlementsleden stemden 89 leden voor, 29 keurden het niet goed. De stemming vond plaats na het debat, waarin de oppositiepartijen sp.a en Groen fel van leer trokken tegen de nieuwe regering. "Het regeerakkoord plaatst miljoenen Vlamingen voor de hefbomen van péages", zei sp.a-fractieleider Bart Van Malderen. Volgens Van Malderen komen er slagbomen aan de schoolpoorten, universiteiten en hogescholen, op de bus en tram en voor plaatsen in rusthuizen. Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld reageerden meteen fel. "Het is net asociaal om de factuur door te sturen naar de volgende generaties", zei CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel.

Oppositiepartij sp.a schoot de afgelopen dagen al volop op het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse bewindsploeg. Fractieleider Bart Van Malderen deed er zaterdag tijdens het debat in het Vlaams Parlement een schepje bovenop.

Volgens de Vlaamse socialisten wordt met het regeerakkoord een bocht gemaakt naar een ander Vlaanderen, een "kil en koud Vlaanderen waarin heel wat deuren onherroepelijk gesloten worden". De partij vreest onder meer lagere kinderbijslagen, hogere inschrijvingsgelden in het hoger onderwijs, duurdere tickets op tram en bus en een hogere energie- en waterfactuur.

Van Malderen gebruikte het beeld van de péages, de tolpoortjes op de wegen in Frankrijk. De Vlaming zal volgens hem overal, van de schoolpoort tot het rusthuis, geconfronteerd worden met slagbomen. Voor wie voldoende geld heeft, gaat de slagboom vlot omhoog. Voor wie niet kan betalen, blijft de slaboom gesloten, is de redenering.

Volgens Van Malderen doet de regering Bourgeois niet aan "snoeien om te groeien", maar om "snoeien om te bloeden" en staan de drie V's in het akkoord vooral voor de "V van verlies". "Deze regering is geen besparingsregering, maar wel een factuurregering", klonk het.

Maar meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld lieten de kritiek van sp.a niet zomaar passeren. Koen Van den Heuvel en Mathias Diependaele, fractieleiders van CD&V en N-VA, benadrukten in koor dat de geplande besparingen nodig zijn en dat het belangrijk is "de factuur niet door te schuiven naar later".

"Besparen is voor ons geen fetisj. We doen dat niet omdat we dat graag doen, maar uit zorg voor de mensen die na ons komen en om de rommel uit het verleden op te ruimen", aldus Diependaele. 

Bekijk ook:

Bekijk meer video's van vtmnieuws op