Belgen verdeeld over Peeters als premier

De Belgen reageren verdeeld over het idee dat Kris Peeters onze nieuwe premier wordt. In Vlaanderen zegt zes op de tien dat te vertrouwen, bij de Franstaligen is dat amper vier op de tien. Dat blijkt uit een exclusieve peiling van VTM NIEUWS, in samenwerking met IVOX.

Kris Peeters (CD&V) is vanmiddag samen met Charles Michel (MR) begonnen aan zijn job van coformateur, om een centrumrechtse regering op de been te brengen. Als dat lukt, is hij de gedoodverfde favoriet om Elio Di Rupo (PS) op te volgen als premier.

Maar van zijn kunnen is nog niet iedereen overtuigd. Van de Nederlandstaligen (66,6%) krijgt hij wel het vertrouwen, de Franstaligen (40,1%) geloven minder in hem. Daar zegt vier op de tien zelfs geen vertrouwen te hebben in Kris Peeters als nieuwe premier.

Zweedse coalitie

Ook over de Zweedse coalitie, één met N-VA, CD&V, Open Vld en MR, is ons land verdeeld. Bij de Nederlandstaligen heeft zes op de tien daar vertrouwen in, bij de Franstaligen zegt ruim de helft dat niet te hebben. Hier heeft amper één op de drie vertrouwen in een federale regering met enkel de MR als Franstalige partij.

Over één ding zijn de Nederlandstaligen en de Franstaligen het wel eens. Ze maken zich beiden erg ongerust over de besparingen die de nieuwe federale regering mogelijk zal moeten doorvoeren. Zeven op de tien geeft dat aan, één op de vijf lijkt daar niet van wakker te liggen.