Franstaligen willen Maggie als premier

Niet Charles Michel of Didier Reynders, maar wel Maggie De Block zien de Franstaligen het liefst als onze nieuwe premier. Bij de Nederlandstaligen is dat Kris Peeters. Dat blijkt uit een exclusieve peiling van VTM NIEUWS, in samenwerking met IVOX.

De coformateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) hebben vandaag voor de eerste keer samengezeten om een centrumrechtse regering op de been te brengen. Die zou dan bestaan uit N-VA, CD&V, Open Vld en MR. De nieuwe premier moet dan ook uit één van die partijen komen.

Ruim één op de drie Franstaligen zien dan het liefst Maggie De Block van Open Vld. Zij krijgt van hen de voorkeur op de kandidaten van MR, Didier Reynders (15,8%) en Charles Michel (8,5%).

Create Infographics

Bij de Vlamingen is dat anders. Bijna de helft ziet het liefst Kris Peeters (CD&V) aan het hoofd van de federale regering. Maggie De Block staat hier op de tweede plaats, gevolgd door N-VA-voorzitter Bart De Wever. Een Franstalige kandidaat is hier een pak minder geliefd.

Create Infographics

 

 

De peiling werd uitgevoerd bij 2560 Belgen, zowel Nederlandstaligen als Franstaligen. De foutenmarge bedraagt slechts 1,83%.