Bourgeois: "Besef dat dit zware opgave is"

“Ik ben in balans, maar ik weet dat ik voor een zware opgave sta”, zo reageert de nieuwe Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op zijn nieuwe opdracht.

Bourgeois staat inderdaad niet voor een gemakkelijke opdracht, want de nieuwe Vlaamse regering zal de broeksriem moeten aanhalen, voor een bedrag van 1,4 miljard euro. “We zijn er heel open in”, zegt Bourgeois. “We kunnen niet besparen zonder samen inspanningen te doen, maar we gaan geen bijkomende schulden aan, we gaan onmiddellijk naar een evenwicht in 2015.”

Onderwijs

Zélfs bij het grote departement onderwijs zal er bespaard moeten worden, maar Bourgeois wil niet gehoord hebben dat er beknibbeld wordt op de kap van de toekomst van onze kinderen. “Ook zonder aan de kwaliteit te raken, kan je besparen. Het gaat over relatief kleine bedragen en we blijven ook investeren”, zegt Bourgeois.

Kinderbijslag

De kinderbijslag zal in het nieuwe regeerakkoord voor elk kind gelijk zijn, maar een concreet bedrag wil de nieuwe minister-president daar nog niet op kleven. “Dat is voor later, maar de principes liggen nu al vast”, zegt Bourgeois. “Het is een groot bedrag, dat sociaal gecorrigeerd wordt, gerelateerd aan de grootte van het gezin.”

Gratis stroom en water?

En dan is er nog de maatregel van gratis stroom en water die geschrapt wordt. Volgens sp.a-voorzitter Bruno Tobback is dat een asociale maatregel, omdat de grote bedrijven wel nog een gunsttarief krijgen, maar Bourgeois is het daar niet mee eens. “Gratis bestaat niet, die energiekosten worden doorgerekend in de factuur”, klinkt het. “We gaan iedereen stimuleren om minder energie te verbruiken. Bij de sociaal zwakkeren zullen we ons bijvoorbeeld concentreren op de dakisolatie.”