"Besparingen gaan we voelen"

N-VA, CD&V en Open Vld geven straks samen een persconferentie waarin ze meer uitleg zullen geven over het regeerakkoord. Het is nu al duidelijk dat er 1,4 miljard euro zal moeten worden bespaard, om een begroting in evenwicht te krijgen. “Dat gaan we voelen”, weet VTM NIEUWS-reporter Dirk Van den Bogaert. “Wonen wordt duurder, net zoals de tram of de bus nemen.”

Sp.a-voorzitter Bruno Tobback, die in de oppositie zal zitten, vreest alvast het ergste. Volgens hem wordt dit een regering die de deuren gaan sluiten, in plaats van welzijn te creëren.

Federale discretie

Op het federale niveau gaan de onderhandelingen ondertussen in alle discretie verder. Gisteren zijn Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR) aangesteld als formateur. “Ze gaan er de komende dagen aan beginnen, maar willen met zo weinig mogelijk informatie naar buiten komen”, vertelt Van den Bogaert.

“Voor Kris Peeters is het wel begonnen met een tegenslag. Gisteren heeft hij nog geprobeerd om Benoît Lutgen van cdH te overtuigen, maar dat is niet gelukt. Het blijft ‘non’, want hij wil zich aan zijn engagement houden waarin hij zijn kiezers beloofde niet te regeren met de N-VA.”’