Fietsen we over 10 jaar elektrisch?

De verkoop van elektrische fietsen zit in de lift, ook in België. Bovendien worden de mensen die voor een elektrisch aangedreven exemplaar kiezen ook steeds jonger. Importeurs van de fietsen denken zelfs dat de elektrische modellen de klassieke stadsfiets over tien jaar kunnen vervangen.

In 2013 werden in België zowat 50.000 elektrische fietsen verkocht en dat aantal zal wellicht alleen maar stijgen, want ook jongeren raken steeds meer overtuigd. “We zien in onze winkels dat de gemiddelde leeftijd van de kopers naar beneden gaat”, zegt Theo Mank van Matrabike.be, één van de grootste online spelers in de Benelux. “Iedereen lijkt wel een steuntje in de rug te kunnen gebruiken in deze tijd. Mensen proberen een elektrische fiets uit van familie of collega en geraken dan verkocht door het gemak en comfort.”

En de gewone fiets?

Dat wil niet zeggen dat gewone fietsen helemaal zullen verdwijnen, maar verkopers van elektrische fietsen denken wel dat de duurdere stadsfietsen in de toekomst allemaal elektrisch zullen zijn. “In het zeer scherp geprijsde segment zal altijd ruimte zijn voor een gewone fiets. En sportfietsen, zoals mountainbikes en koersfietsen, zullen zonder elektrische aandrijving aangeboden blijven”, zegt Mank. “Maar het hogere segment in de markt zal grotendeels vervangen worden door elektrisch aangedreven fietsen.”

“Al onze elektrische fietsen voldoen aan de strengste Europese veiligheidsrichtlijnen en dragen daarom het CE-certificaat”, zegt Theo Mank van Matrabike.be. Maar helaas is dat niet bij alle aanbieders het geval. Wie een elektrische fiets wil kopen, moet er dus wel op letten dat hij een CE-gecertificeerde fiets koopt. “De ontwikkeling van de techniek achter de elektrische aandrijving gaat zo snel dat je tegenwoordig zeer voordelig een veilige elektrische fiets kunt kopen”, vindt Mank.