“Rutten mag Lutgen een boeket sturen”

Dat Open VLD ineens mee mag onderhandelen voor een Vlaamse regering is enigszins verrassend. Open VLD was de laatste weken niet betrokken bij de onderhandelingen en komt plots als een duiveltje uit een doosje tevoorschijn. Waarschijnlijk profiteerden de onderhandelaars van de luwte rond de nationale feestdag om met de liberalen te praten, zegt Dave Sinardet, politicoloog aan de VUB.

Er moesten ongetwijfeld nog heel wat inhoudelijke knopen doorgehakt worden, want er zijn wel enkele opvallende verschillen tussen Open VLD enerzijds en N-VA en CD&V anderzijds. Het dossier Oosterweel is bijvoorbeeld nog een heikel punt. Maar omdat alles in een stroomversnelling is geraakt, lijkt het onwaarschijnlijk dat Open VLD veel heeft kunnen veranderen aan een eventueel regeerakkoord.

Oorspronkelijk wilde CD&V de Vlaamse liberalen niet bij de onderhandelingen betrekken. Op federaal niveau gaf CD&V de voorkeur aan een regering met de zusterpartij cdH, maar na het ‘non’ van Benoît Lutgen was die optie niet meer mogelijk. Daarom moesten de christendemocraten voor een tweede scenario gaan. Omdat federaal regeren zonder N-VA niet mogelijk leek, kwamen de liberalen in beeld voor de regering op federaal én Vlaams niveau. "Voorzitster Gwendolyn Rutten mag dus best een boeket sturen naar Benoît Lutgen, want dankzij hem komt Open VLD in beeld voor een Vlaamse regering," zegt Sinardet. In ruil daarvoor zou Open VLD wel eens de premierpost willen opofferen aan CD&V, wat zou kunnen betekenen dat Kris Peeters in beeld komt als mogelijke eerste minister.