"Bourgeois MP en CD&V drie ministers"

Het partijbestuur van Open VLD heeft groen licht gegeven om te onderhandelen voor de vorming van een Vlaamse en federale regering. Ook het akkoord tussen N-VA, CD&V en Open VLD over een Vlaamse regering is inhoudelijk al rond, inclusief de verdeling van de bevoegdheidspakketten. “Het is razendsnel gegaan,” zegt VTM NIEUWS-journalist Dirk Van Den Bogaert. “Gisteravond kwamen de partijvoorzitters Wouter Beke (CD&V), Bart De Wever (N-VA) en Gwendolyn Rutten (Open VLD) samen, en deze morgen was er witte rook”.

Er is een regeerakkoord en zelfs de bevoegdheden werden al verdeeld. Volgens VTM NIEUWS-journalist Dirk Van den Bogaert zou die er zo kunnen uitzien: "N-VA krijgt vier ministers: Geert Bourgeois wordt minister-president, maar ook nog de bevoegdheden Binnenlands Bestuur, Mobiliteit en Openbare werken, en Werkgelegenheid. CD&V zou drie ministers krijgen: Welzijn, Onderwijs, Leefmilieu. Open VLD heeft twee bevoegdheden: Financiën en Media en Cultuur".

Om 17 uur gaat Charles Michel (MR) naar de koning, daar zal hij waarschijnlijk voor het Zweedse model kiezen. “Het Zweedse model betekent in België een federale regering met aan de Vlaamse kant CD&V, N-VA en Open VLD, aan de Franstalige kant heeft men enkel de MR nodig,” legt Dirk Van den Bogaert uit.