Open VLD mag in Vlaamse regering

N-VA en CD&V zijn het kort voor middernacht eens geworden om ook Open Vld te betrekken bij de vorming van de nieuwe Vlaamse regering. Het akkoord moet wel nog bekrachtigd worden door de partijbesturen. Dat schrijft Het Belang van Limburg.

De partijbesturen van N-VA en CD&V komen nog deze voormiddag bijeen. Indien zij het eens zijn met het akkoord dat N-VA en CD&V gisterennacht sloten, ligt meteen ook de weg open voor de vorming van een federale regering met langs Vlaamse kant N-VA, CD&V en Open Vld en langs Franstalige kant enkel de MR. We spreken dan van een 'Zweedse coalitie' of 'kamikazecoalitie'.

Als het akkoord bekrachtigd wordt, kan informateur Charles Michel vandaag zijn ontslag vragen aan koning Filip. Hij zal dan ook een echte formateur aanduiden. Meer dan waarschijnlijk wordt dat Kris Peeters, die in alle gevallen geen minister in de nieuwe Vlaamse regering wordt. In welke mate het Vlaams regeerakkoord tussen N-VA en CD&V moet heronderhandeld worden met Open Vld, was nog niet duidelijk.