Parket verhindert vrijlating Landuyt

De Brugse raadkamer heeft de vrijlating onder voorwaarden bevolen van veearts José Landuyt. Maar het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge, heeft beroep aangetekend tegen die beslissing. Daardoor blijft de verdachte nog minstens twee weken langer in de cel.

Op vrijdag 13 december 2013 werden bij een huiszoeking in Oostrozebeke verdachte producten aangetroffen. Het onderzoek naar José Landuyt was op dat moment al bijna twee jaar aan de gang. Hij zou ook verantwoordelijk zijn voor enkele dopinggevallen bij Franse renpaarden. Na vijf dagen voorhechtenis werd José Landuyt toen door de onderzoeksrechter onder voorwaarden vrijgelaten.

Sinds enkele dagen zit de omstreden veearts terug in de cel voor schending van zijn voorwaarden. Hij zou opnieuw producten aangekocht hebben. "Het gaat echter niet om verboden producten", aldus zijn advocaat Maarten Willaert. "Hij kocht de producten trouwens legaal en op een transparante wijze aan." Volgens de verdediging gaat het om humane producten die onder bepaalde voorwaarden ook voor de genezing van dieren mogen gebruikt worden. Binnen twee weken komt er een uitspraak over de verdere aanhouding van José Landuyt.