"Koning Albert is een stoorzender"

Koning Albert is een stoorzender in de coulissen van het paleis en voert achterhoedegevechten. Hij kan zich niet neerleggen bij zijn nieuwe rol. Dat is de kritische mening van Mark Van den Wijngaert, emeritus hoogleraar Hedendaagse Geschiedenis aan de Hogeschool-Universiteit van Brussel. Hij geeft die naar aanleiding van één jaar koning Filip, komende maandag.

De historicus werd door het persagentschap Belga gevraagd om een balans op te maken van één jaar nieuwe koning op de Belgische troon. “Hoewel koning Albert vrijwillig afstand deed van de troon, weigert hij daar de conclusies uit te trekken. Dat moet bijzonder pijnlijk zijn voor Filip, die zijn best doet om een nieuwe wind te doen waaien in Laken”, klinkt het.

"Wereldvreemd"

Als voorbeeld van de achterhoedegesprekken noemt Van den Wijngaert de zet van Albert om Vincent Pardoen, het inmiddels ontslagen diensthoofd van de hofhouding van Albert, naar premier Di Rupo te sturen om te klagen over de ‘karige’ dotatie van 900.000 euro voor Albert. “In tijden van crisis wijst dat op een bepaalde graad van wereldvreemdheid.”"

"Filip speelt korter op de bal"

Maar hoe moeilijk de vorige koning zich kan neerleggen bij zijn nieuwe rol, des te makkelijker lijkt de nieuwe vorst te groeien in zijn job. “Hij speelt korter op de bal door bijvoorbeeld daags na de verkiezingen de winnaar van de stembusslag aan te stellen als informateur, in plaats van grijze eminenties zoals ministers van Staat wat rondjes te laten draaien.”