"Zigeuners voelden zich net beesten"

De muziek is uitgevallen en de rust is weergekeerd in het zigeunerkamp. “Er is een akkoord bereikt met de zigeuners. Eigenlijk kan je dus wel stellen dat de muziek gewerkt heeft,” zegt VTM Nieuws-journalist Bart Baele.

De zigeuners vertrekken twee dagen vroeger dan voorzien. “Als we moeten vertrekken, doen we dat ook. Maar de manier waarop… We voelen ons echt behandeld als beesten”.

Het idee om muziek te gebruiken als psychologisch middel om mensen te verjagen is niet nieuw. “De Amerikanen deden het al in 1990 toen ze een Panamese dictator uit de ambassade verdreven met heel harde rockmuziek,” weet VTM Nieuws-journalist Bart Baele. “En ook in Guantánamo Bay werd het als foltermiddel gebruikt. Je kan er wel lacherig over doen, maar het was echt heel luid en volgens mij ook ongezond”.

De burgemeester heeft zich uiteindelijk niet meer laten zien op het terrein. “Het was de bedoeling dat hij hier nu bij me stond, maar na alle kritiek heeft hij zich waarschijnlijk bedacht,” zegt VTM Nieuws-journalist Bart Baele.