"Zijn we terug in de middeleeuwen?"

“Mensen verjagen alsof ze ongedierte zijn. Zijn we terug in de middeleeuwen?" Zo reageert het Minderhedenforum op de beslissing van de burgemeester van Landen om zigeuners te verjagen met luide muziek. De groep staat op het industrieterrein in Landen omdat er een structureel tekort aan standplaatsen is, aldus directeur Wouter Van Bellingen in een persbericht.

"Met luide muziek los je het probleem niet op, je verplaatst het", zegt de directeur van het Minderhedenforum. "Dit is dus bijzonder asociaal van de betrokken gemeente."

Het Minderhedenforum wijst erop dat de Vlaamse overheid vijfhonderd residentiële staanplaatsen had beloofd, maar dat er daar maar twaalf van zijn gerealiseerd. "Daarom barsten de doortrekkersterreinen uit hun voegen en vindt de rondtrekkende groep van Landen geen plek om tijdelijk te verblijven. De Vlaamse overheid kan de gemeenten niet dwingen om standplaatsen bij te maken. Die vrijblijvendheid is een zwakte", aldus Van Bellingen. "De middelen liggen nochtans klaar. Als gemeenten zo'n standplaats inrichten, krijgen ze de kosten helemaal terugbetaald."  

Van Bellingen noemt de maatregel van burgemeester Gino Debroux (sp.a) kortzichtig en vraagt zich af of er "een wettelijke basis bestaat voor deze agressieve daad". Hij wijst ook op de criminalisering van de woonwagenbewoners.

De directeur hamert erop dat "de burgemeester die groep niet mag verjagen, maar in gesprek moet gaan met hen om het tekort aan plaatsen op korte termijn op te lossen". "Aan de tafel zitten en focussen op een dialoog: zo doe je aan constructieve gemeentepolitiek."