Bad Bank voor schuld zonne-energie

De Vlaamse overheid moet betalen voor de schuldenput die ontstaan is door de subsidies voor zonnepanelen en niet de verbruikers. Dat vindt ontslagnemend minister van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte. Hij wil zo verhinderen dat onze elektriciteitsfactuur zou stijgen. Vreemd dat sp.a dit nu voorstelt, want de partij heeft het groene stroombeleid destijds zelf uitgewerkt toen ze nog mee regeerden.

Vorige week bleek uit berekeningen van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) dat de elektriciteitsrekening vanaf 2016 met dertig procent kan stijgen. Dat komt omdat de Vlaamse overheid in het verleden heeft beslist om de subsidiekosten door te rekenen aan de verbruiker. De vicepremier wil die stijging vermijden en is daarbij voorstander van de oprichting van een fonds door de Vlaamse overheid. Daarin kan de openstaande schuld van de groenestroomkosten uit het verleden worden ondergebracht.

Volgens Vande Lanotte gaat het om een bedrag van circa 500 miljoen euro. Het Vlaams Gewest zou zich daarbij engageren om dat tekort in een periode van twintig jaar weg te werken. Vande Lanotte schat dat dat jaarlijks ongeveer 36 miljoen euro zal kosten.