Nike ontruimd door giftig lek

De nachtploeg bij sportkledijproducent Nike in Laakdal is stilgelegd en ontruimd nadat enkele arbeiders bevangen raakten door een irriterende stof. Verschillende mensen hadden last van irritaties aan de huid en ogen. Dat heeft VTM NIEUWS uit verschillende bronnen vernomen en wordt bevestigd door de brandweer.

Medisch interventieplan

Iets na vier uur deze ochtend raakten verschillende arbeiders, die  tijdens een pauze buiten stonden, bevangen door de gaswolk. In totaal hadden zo'n 50 mensen last van prikkelende ogen en huidirritaties. Het werk werd meteen stilgelegd en het bedrijf verzamelde de paar honderd aanwezige werknemers in een centrale ruimte. Niemand mocht het gebouw verlaten. Het medisch interventieplan werd afgekondigd. Brandweer- en ziekenwagens kwamen massaal ter plaatse. De brandweer voerde enkele metingen uit om te bepalen welke irriterende stof er in de lucht hing en hoe hoog de concentratie was. Er werd niets gevonden en de arbeiders die geen medische klachten hadden mochten naar huis. De mensen die wel last hadden van irritaties moesten blijven voor verzorging door de hulpdiensten. Een tiental mensen werd naar het ziekenhuis gebracht, 37 anderen zijn doorverwezen naar de huisarts.

Chemisch lek

Er werd in eerste instantie vermoed dat de irriterende stof afkomstig was van een chemisch lek bij Tessenderlo Chemie. Maar dat bedrijf ontkent met klem iets met het incident te maken te hebben. "Wij hebben helemaal geen lek gehad en zijn dus zeker niet verantwoordelijk voor de giftige wolk", aldus de milieucoördinator van het bedrijf. Het Chemiebedrijf INEOS had vannacht wel een lek opgemerkt van zoutzuur. Maar INEOS benadrukt dat de situatie zeer snel onder controle was. Op dit moment kan er geen link gelegd worden met het incident bij Nike in Laakdal, stelt INEOS in een persmededeling.

Brandweer

Het is nog niet duidelijk van welk bedrijf de wolk met irriterende stof nu vandaan kwam. Het diensthoofd van de brandweer, Koen Bollen kan wel met zekerheid vertellen dat het om een eenmalige ontsnapping van de stof gaat. "We hebben vandaag geen nieuwe klachten gehoord. Waarschijnlijk is de wolk door de lage mist bij Nike terechtgekomen. De irriterende lucht is dan via het aircosysteem in het bedrijf binnengedrongen". Politie en brandweer blijven wel zoeken naar de precieze oorzaak van de gaswolk. "We gaan ook zeker nieuwe afspraken maken met de bedrijven. Wanneer er ergens een lek is, ook al is het snel onder controle, willen wij dat weten. Zo kunnen wij ter plekke onze metingen uitvoeren en hebben we een idee of het lek schadelijk is of niet," besluit Bollen.

Gaswolk

Mogelijk is de giftige wolk afgedreven naar het Antwerpse Laakdal, een dikke vijf kilometer verderop, maar dat lijkt weinig waarschijnlijk door de windrichting.  De brandweer onderzoekt momenteel wat de oorzaak is van de problemen bij Nike.