Staking in gevangenis van Merksplas

Het personeel van de gevangenis in Merksplas heeft vanochtend om zes uur het werk neergelegd.  “Aanleiding is een serieus personeelstekort van goed vijftien mensen", klinkt het. De staking zal nog tot zaterdagochtend zes uur duren.

Volgens ACV-secretaris Luc Neirynck zijn er al een hele tijd onderhandelingen, maar zit alles geblokkeerd. "Er zijn nieuwe werkposten gecreëerd om aan nieuwe behoeften te voldoen, maar zonder dat er extra personeel komt. Dan wordt een grens overschreden. De verlofachterstand loopt op tot ongeveer 80 dagen per persoon", vervolgt de secretaris. "Dat is enorm, en bovendien kunnen de mensen geen verlof opnemen."

Volgens Neirynck moet er een signaal vanuit nationale hoek komen: "De oplossingen liggen niet voor het rapen. Nationaal zijn er moeilijkheden om te werven. Intussen is de druk niet meer te houden. Ondanks de belofte van de minister is er toch een besparing van vier procent bij het personeel, wat ze altijd ontkende - tot de verkiezingen voorbij waren", besluit Neirynck.

De politie zal volgens de ACV'er ingeschakeld worden om de bewaking van de gevangenen over te nemen.