Onderzoek: "busramp was geen ongeluk"

De busramp in het Zwitserse Sierre was geen ongeluk, maar een bewuste daad van de chauffeur. Dat zegt een forensische wetenschapster van het onderzoeksbureau IFS op basis van de eerste gegevens van de reconstructie. "Wij denken dat de stuurbewegingen die hij heeft gemaakt om tegen de muur aan te rijden, bewust zijn geweest", zegt onderzoekster Selma Eikelenboom in het Nederlandse tv-programma Eén Vandaag.

Reconstructie

Bij de crash van de bus in een tunnel in het Zwitserse Sierren kwamen in maart 2012 22 kinderen en 6 volwassenen om het leven. Het onderzoek van het Zwitserse gerecht kon geen duidelijke oorzaak achterhalen. Enkele ouders lieten daarom een reconstructie uitvoeren door een gespecialiseerde firma. Die bootsten met een gelijkaardige bus het traject na dat de bus die noodlottige dag aflegde. Uit de eerste resultaten blijkt nu dat de buschauffeur heel bewust op de muur is afgereden. "Even niet opgelet is geen acceptabele oorzaak", zegt Eikelenboom "en een appelflauwte ook niet".

Medicijnen

De chauffeur slikte zware antidepressiva op het moment van het ongeluk. Volgens de onderzoekers is het aangetoond dat die psychoses kunnen veroorzaken en kunnen die leiden tot acute zelmoordneigingen of geweldplegingen. Die theorie wordt volgens Eikelenboom ook gestaafd door een rapport van de Wereldgezondheidsraad dat wijst op een aantoonbare stijging van mensen die de medicijnen slikken en betrokken raken bij geweldsdelicten. 

DNA-test

De onderzoekers willen nu via een DNA-test vaststellen of de chauffeur een erfelijke gevoeligheid heeft voor dit soort medicijnen. Zo'n test maakt het sinds een paar jaar mogelijk of iemand veel kans heeft op bijwerkingen. Het Zwitserse gerecht weigert om het DNA vrij te geven. De ouders hopen nu via een gerechtelijke procedure tegen de fabrikant van het medicijn, het onderzoek heropend te zien.

Bekijk hieronder de reportage van Eén Vandaag: sitestat