Meer kindjes slikken gelwasmiddel in

Steeds meer kinderen lopen een vergiftiging op door vloeibare wasmiddelen. Boosdoeners zijn vooral de oplosbare capsules die in de trommel van de wasmachine worden geplaatst. Vooral peuters beschouwen het als snoep of speelgoed en slikken ze in of wrijven de inhoud in hun ogen, zo melden De Morgen en Het Laatste Nieuws dinsdag.

Stijging

"Jaarlijks stijgt het aantal gevallen van vergiftiging of oogirritaties", zegt dokter Martine Mostin van het Antigifcentrum. "In 2012 kregen we in totaal 134 meldingen binnen en vorig jaar al 198." Het probleem neemt toe omdat de producten ook steeds meer verkocht worden. Ouders leggen de capsules beter niet binnen het bereik van kinderen, want door de verpakking en de kleurtjes zijn de "liquid caps" erg aantrekkelijk voor hen.

Ziek

 Meestal blijft de schade beperkt tot misselijkheid, braken en ademhalingsproblemen. Maar de inhoud van de capsules kan ook de slokdarm verbranden of een chemische longontsteking veroorzaken. Bij oogcontact kan het product het hoornvlies aantasten.