Maximumloon aan top energiebedrijven

De energiewaakhond CREG zet een limiet op het loon van Elia-CEO Jacques Vandermeiren. De energiewaakhond wil zo vermijden dat de factuur te hoog oploopt voor de Belgische stroomverbruikers, zo melden De Tijd en L'Echo dinsdag.

Inleveren

De CREG heeft een limiet gezet op de lonen van de CEO's en managers van de netwerkbedrijven Elia en Fluxys. De vergoeding voor de CEO mag de Belgische stroom- en gasverbruikers jaarlijks "iets minder dan 500.000 euro" kosten, zo werd beslist op basis van een internationale vergelijking met gelijkaardige bedrijven. Die benchmark ligt fors lager dan de huidige vergoeding van Elia-CEO Jacques Vandermeiren. Het jaarverslag van Elia vermeldt een totaalpakket van 866.038 euro, verdeeld over een basisvergoeding, variabele vergoedingen, pensioenbijdragen en diverse voordelen.

Flexibel

 

Bij Fluxys lijkt de CREG-norm geen probleem te vormen.  Elia en Fluxys kunnen er wel voor kiezen om het management meer te betalen dan die benchmark. Het geld daarvoor moet van andere activiteiten komen of afgaan van de winst van de aandeelhouders.