Gehandicapte in de cel na akkefietje

Een 29-jarige man met de mentale leeftijd van een zesjarige zat de voorbije drie dagen opgesloten in de gevangenis van Vorst, nadat hij strikt genomen de voorwaarden had geschonden die hij opgelegd kreeg door de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij in Gent, zo is te lezen in Het Nieuwsblad en De Standaard.

De betrokkene is verlengd minderjarig, wat maakt dat hij voor de wet nog altijd minderjarig is. Na een incident met een achtjarig meisje vorig jaar, kreeg hij een reeks voorwaarden opgelegd, waaronder het verbod op contact met minderjarigen.

Naar aanleiding van een chatsessie via Facebook met een jongen uit het bijzonder onderwijs, kwam de politie hem woensdag thuis ophalen. Er zou niets speciaals gezegd zijn, maar hij had met het gesprek zijn voorwaarden geschonden.

Voorzitter Henri Heimans van de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij in Gent spreekt van een "overdreven actie". "De jongen doet het heel goed, volgens het justitiehuis dat hem opvolgt. En dan steken ze hem nog in Vorst, waar de omstandigheden mensonwaardig zijn." Na tussenkomst van Heimans is de man weer vrijgelaten.