Nepsyndicus licht eigenaren op

Een nepsyndicus is erin geslaagd honderden tot misschien wel duizenden eigenaars van flatgebouwen op te lichten. Wellicht zijn enkele honderdduizenden euro's zoek, maar mogelijk gaat het ook over meer dan een miljoen, zo schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. Het Antwerpse parket onderzoekt de zaak.

Het bedrijf in kwestie, Padimi, werkte zich als syndicus binnen in appartementsgebouwen, won het vertrouwen van de eigenaars en begon dan geld op de eigen rekening over te schrijven. De kwestie kwam aan het licht dankzij enkele eigenaars en hun familie, die naar het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars stapten.

Padimi heeft geen vergunning om als syndicus te werken en opereerde dus volledig illegaal. Het Antwerpse hof van beroep vonniste in 2012 al dat Padimi zijn activiteiten moest staken, maar de initiatiefnemers gingen gewoon door. Twee van hen waren eerder ook betrokken bij Alertass, een ander bedrijf dat als syndicus opereerde maar failliet ging.

Volgens de kranten is Padimi vermoedelijk actief in een honderdtal gebouwen in het Antwerpse. In minstens dertig ervan klaagden eigenaars bij het BIV over verdwenen geldsommen.