Jonge mensen willen voortbestaan België

België moet blijven bestaan. Dat vinden bijna zeven op de tien jonge mensen (tussen 25 en 35 jaar). Dat blijkt uit een onderzoek van de VUB-sociologen Mark Elchardus en Petrus Te Braak, en staat vandaag in De Morgen. Diezelfde groep mensen vindt dat het federale niveau bevoegdheden moet terugkrijgen van de gemeenschappen en gewesten.

De navraag gebeurde bij 1.964 Belgen, Nederlandstalig en Franstalig. Zij konden kiezen tussen  de spiltsing van het land enerzijds, of het behoud van het land plus de overheveling van de Vlaamse, Waalse en Brusselse bevoegdheden terug naar het federale niveau anderzijds.

Zowat 32 procent van de Nederlandstaligen en 15,3 procent van de Franstaligen koos voor een splitsing. Meer Nederlandstaligen, zo’n 43,8 procent verwachten dat Vlaanderen en Wallonië uit elkaar zullen blijven groeien. Ook iets meer dan de helft van de Franstaligen verwacht dat.

Tegelijkertijd gelooft 75 procent van de ondervraagden dat Brussel ons land wel bij elkaar zal houden, al is dat een contradictie, zegt onderzoeker Mark Elchardus.