Verdachte Bende van Nijvel vrijgelaten

Jean-Marie Tinck, de man die sinds twee maanden als hoofdverdachte geldt in het onderzoek naar de Bende van Nijvel, komt vrij. Dat heeft zijn advocaat laten weten. Een goeie week geleden werd zijn aanhouding nog verlengd door de raadkamer van Charleroi, maar daar had de advocaat van Tinck beroep tegen aangetekend. De kamer van inbeschuldigingstelling van Bergen volgt dat nu.

Twee maanden geleden leek er plots sprake van een doorbraak in het dossier rond de Bende van Nijvel. Er was een nieuwe verdachte aangehouden. Het ging om Jean-Marie Tinck. Nieuw DNA-onderzoek bracht de man in het vizier van de onderzoekers. Tinck was eerder al eens opgedoken in het dossier, maar toen kon hij niet gelinkt worden aan het gevonden DNA.

Toch had Tinck in het verleden zelf opgeschept met het feit dat hij betrokken was bij de Bende van Nijvel. Dat, gecombineerd met nieuw DNA-onderzoek, was genoeg voor de onderzoekers om hem aan te houden. Ondertussen zijn er twee getuigen die verklaarden dat Tinck een lid was van de Bende.

Tinck zelf heeft altijd ontkend. Hij doorstond ook een test met de leugendetector. Zijn advocaat vond dan ook dat er te weinig bewijzen waren om hem vast te houden. De kamer van inbeschuldigingstelling van Bergen heeft hem nu gelijk.