Zomerkampen ontruimd door regen

Er zijn de afgelopen dagen verschillende zomerkampen van de Scouts en Gidsen geëvacueerd omwille van de aanhoudende regen. De Chiro heeft momenteel geen weet van kampen die zijn ondergelopen of opgebroken omwille van het slechte weer.

"De afgelopen 24 uur hebben drie groepen hun terrein moeten verlaten", zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Het gaat om tachtig gidsen uit Antwerpen en een groep uit Oostduinkerke, die beiden kampeerden in Jalhaye. Een derde groep is afkomstig uit Sint-Amandsberg bij Gent. Die verbleef in Hotton en wordt momenteel opgevangen in de plaatselijke school. "De leiding moet nu evalueren of ze ter plaatse blijven of niet", zegt Van Reusel.

"Voorts blijft het bij ongemakken", zegt die nog. "Wij raden onze leden aan aangepaste activiteiten te voorzien en te schuilen, te zorgen voor droge kledij, zeker voor de jongsten, en voldoende warm te eten en te drinken." Volgens Van Reusel zijn momenteel wat Scouts en Gidsen Vlaanderen betreft enkele honderden zomerkampen aan de gang.  Bij de Chiro hebben ze geen weet van kampen die zijn ondergelopen of opgebroken door de regen. Wel moest één groep een dag later vertrekken omwille van het slechte weer. "We blijven de situatie opvolgen", zegt Leen Van Vaerenbergh. "Onze bivakpreventie is 24 uur op 24 bereikbaar".

Ook in Han-sur-Lesse en Eprave (Rochefort) werden in de nacht van woensdag op donderdag twee jeugdkampen preventief ontruimd. In Rochefort ging het om een 300-tal jongeren, van wie zestig uit Knokke. Driehonderd andere kinderen tussen 9 en 12 die in Han-sur-Lesse verbleven, werden eveneens ontzet omdat ze zich te dicht bij de rivier bevonden.