Rivieren in alarmfase door rotweer

Door de aanhoudende regen van de afgelopen dagen is het waterpeil op verschillende plaatsen in Vlaanderen en Wallonië erg gestegen. Vooral in Limburg en Vlaams-Brabant dreigen rivieren en beken uit hun oevers te treden. Zo heeft het waterniveau van een aantal rivieren, waaronder de Gete en de Demer, het alarmniveau bereikt.

Evenveel neerslag als in volledige maand

Dinsdag en woensdag viel er in ons land al evenveel neerslag als normaal in een volledige maand. En dat heeft ook gevolgen voor de rivieren. Zo waren er woensdag al een aantal rivieren in de waakfase. Deze ochtend was het waterpeil in de Gete en de Demer opnieuw gestegen, waardoor beide rivieren in de alarmfase terecht zijn gekomen. Ook in andere Limburgse rivieren dreigen buiten hun oevers te treden. In de Grote Nete, de Jeker en de Dommel is het waterpeil de afgelopen dagen opvallend gestegen, waardoor ze zich momenteel in de waakfase bevinden.

In Vlaams-Brabant zit onder meer de Dijle in waakfase. Op amateurbeelden die een kijker ons doorstuurde, is te zien hoe de Voer in Leefdaal-Bertem een gevaarlijk peil bereikt heeft. De komende dagen blijft het regenen, maar verwacht wordt dat het niet om langdurige regenval gaat. Het zou gaan om een aantal onweersbuien.

Zelf beelden? Stuur naar 4040

Hebt u zelf beelden van wateroverlast in uw buurt, stuur ze dan naar 4040@vtm.be of via de VTM NIEUWS-app.