“Aparte dienst voor terrorisme nodig”

N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit voor een Belgisch departement voor Binnenlandse Veiligheid om jonge jihadstrijders op te volgen en aan te pakken. Dat heeft de Antwerpse burgemeester gisteren gezegd na overleg met Vlaamse en Nederlandse collega's in Delft.

De Wever denkt dat lokale overheden maar weinig kunnen doen om te voorkomen dat jongeren naar Syrië of Irak reizen om er te gaan vechten. Toezicht op jongeren die al geradicaliseerd zijn, moet op nationaal en Europees niveau gebeuren, vindt hij. Het gevaar dat zij aanslagen zouden plegen in Europa, is immers reëel. "We hebben het in Brussel meegemaakt en het lijdt geen twijfel, de inlichtingendiensten zijn daar formeel over, dat dit opnieuw zal gebeuren", aldus De Wever. "Het is maar een kwestie van tijd. Daar kan je natuurlijk als lokale bestuurder niets tegenover stellen. Dus vragen wij dat bijvoorbeeld in ons land een echt Homeland Security Office zou worden opgericht om 'homegrown' terroristen in kaart te brengen en dit te verijdelen."

De Wever ziet daarin ook een rol weggelegd voor de lokale besturen. "Ik wil gerust de ogen en oren zijn van veiligheidsdiensten in mijn eigen land en heel Europa, want wij weten wie het zijn", klonk het. "Ik heb in Antwerpen precies in kaart wie die doelgroep is en ik kan die tot in bepaalde mate opvolgen. Maar wat ik natuurlijk niet kan, is dat soort informatie laten doorstromen naar nationale en Europese overheden en de informatie in andere richting ontvangen over welke gevaren zich eventueel voordoen. Dat zou moeten worden opgezet."