Unizo wil af van nep-sollicitanten

Unizo trekt aan de alarmbel over nep-sollicitanten. Zeven op de tien werkgevers krijgen al eens te maken met een jobkandidaat die enkel solliciteert om een bewijs te hebben en zijn werkloosheidsuitkering niet te verliezen. Maar slechts twee op de tien bedrijven geven dit ook door aan VDAB, schrijft Het Laatste Nieuws.

De zelfstandigenorganisatie ondervroeg zo'n 360 zelfstandigen over hun ervaring met nep-sollicitanten. Zeventig procent van de werkgevers kreeg er al mee te maken. Gemiddeld gaat het om drie nep-sollicitaties per jaar.

"Dit kan je geen marginaal probleem meer noemen", zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. "Dergelijke vorm van sociale fraude moet worden aangepakt, want het drijft de kosten van de sociale zekerheid op. Daarnaast ontnemen die nep-sollicitanten andere kandidaten kansen en doen ze werkgevers nutteloos tijd verliezen."

Volgens Unizo komt één op de vijf werklozen openlijk voor zijn nep-sollicitatie uit. "Maar vaak gaan ze subtieler te werk. Ze komen gewoon solliciteren, krijgen daar dan een bewijs van mee, maar geven geen gevolg aan verdere oproepen of komen niet opdagen op verdere selectieproeven."

Unizo roept werkgevers op om dergelijke nepkandidaten aan te geven bij de VDAB, zodat er sancties kunnen worden getroffen.