100.000 pakjes vast in Luik door hack

De wereldwijde cyberaanval heeft nu ook expressbezorger TNT getroffen en dat heeft gevolgen voor het sorteercentrum van TNT/Fedex op de luchthaven van Bierset in Luik. In totaal konden zo'n 100.000 pakjes niet worden geleverd. Dat bevestigt een woordvoerder.

"Er waren deze nacht geen operaties, geen enkel vliegtuig en geen enkele vrachtwagen is kunnen vertrekken. De informaticadiensten proberen nu om het systeem opnieuw opgestart te krijgen", aldus de woordvoerder. Volgens hem zou niet enkel Luik, maar de hele groep zijn getroffen.

Doorgaans zijn tijdens een normale nacht in het Luikse centrum een veertigtal vluchten gepland en vertrekken er tussen de 90 en 100 vrachtwagens.

Wanneer de problemen van de baan zullen zijn, is moeilijk te zeggen. Daar willen ze in Luik niet op wachten, zegt VTM NIEUWS-journaliste Aagje Vanthomme. Vanavond worden de pakjes manueel behandeld.

Verouderde systemen
De ransomware die de naam Petya meekreeg, maakt gebruik van gaten in verouderde en niet geüpdatete Windows-systemen van bedrijven. Microsoft lanceerde inmiddels al een reparatie.

Bekijk ook: