1 op de 7 gebruikt smartphone in wagen

Driekwart van de Belgen stoort zich aan bestuurders die hun gsm achter het stuur gebruiken. Nochtans heeft 1 op de 7 Belgen in de afgelopen week zijn gsm achter het stuur gebruikt. Slechts 1 Belg op 3 weet dat de boete voor gsm-gebruik 116 euro bedraagt. Dit blijkt uit een nieuwe enquête van Vias institute. De resultaten worden vandaag, op de ‘internationale dag zonder gsm’, bekendgemaakt.

Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat is het gebruik van de gsm sterk doorgedrongen in ons dagelijks leven. We zijn nu op het punt dat de gsm ook vaak ergernis oproept. De plaats waar volgens de respondenten het gebruik van de gsm hun het meest stoort is, niet zonder verrassing, het verkeer. Driekwart van de Belgen (74 procent) stoort zich aan automobilisten die de gsm achter het stuur gebruiken. De ergernis is veel groter in Vlaanderen (86 procent) dan in Wallonië (61 procent) en Brussel (49 procent). Ook aan de eettafel (72 procent) en in de bioscoop (47 procent) is de irritatie over het gsm-gebruik groot.

1 op de 7 Belgen
1 op 7 Belgen (14 procent) geeft toe in de afgelopen week zijn gsm gebruikt te hebben achter het stuur. We merken hier geen regionale verschillen. Bij de mensen jonger dan 34 jaar gebruikte zelfs 1 op 5 hem in de afgelopen week. Bij de mensen ouder dan 55 jaar is dat slechts 5 procent.

De grootste groep van gebruikers, deed dat voor een handenvrij telefoontje. Dat is niet verboden, maar uit eerder onderzoek van Vias bleek al dat mensen bij een handenvrij telefoontje ook afgeleid zijn en minder naar verkeersborden en andere weggebruikers kijken.

5 procent van de bestuurders geeft toe in de afgelopen week een sms of mail gelezen te hebben achter het stuur. 3 procent heeft een mail of sms verstuurd met de gsm in de hand. Het sturen of lezen van een sms vergroot het risico op een ongeval met minstens een factor 23 omdat de bestuurder dan helemaal niet meer naar de weg kijkt. 2 procent gaf toe een telefoontje gedaan te hebben met de gsm in de hand.

Aan de kant
Maar liefst 9 op de 10 zeggen zonder externe hulpmiddelen de gsm aan de kant te kunnen laten in de wagen. De laatste jaren zijn er thans steeds meer technologische hulpmiddelen op de markt die bestuurders moeten helpen om de gsm in de wagen aan de kant te laten. Zo zijn er applicaties die verhinderen dat je achter het stuur je gsm kan gebruiken.

Sommige automerken hebben intussen ook speciale opbergvakken voor de gsm zodat het onmogelijk is om telefoontjes te ontvangen. Toch is het opvallend dat bijna 91 procent van de Belgen zegt hun gsm zonder externe hulp aan de kant te kunnen laten. 2,5 procent zegt dat niets hun kan verhinderen om hun gsm te blijven gebruiken.